Вашият профил все още не е потвърден!

Очаквайте да се свържем с Вас, за да ви уведомим за потвърждението на профила.

Новата Ви парола беше изпратена успешно!

Можете да откриете Вашата нова парола на посочената от Вас Е-поща.

Разрешаващи

сигнали на светофара

Зелена немигаща светлина – означава „Преминаването е разрешено“. При този сигнал на светофара, водачите имат право да преминат през кръстовището. Освен в случай, че при навлизане в кръстовището водачът няма да има възможност да го напусне до следващата смяна на сигнала.

 • Сигнал

  Преминаването разрешено

 • Сигнал 2

  Преминаването е разрешено
  само в указаната посока

Забраняващи сигнали на светофара

Виж кои са забраняващите сигнали, при които нямаш право да навлизаш в кръстовището.

 • Преминаването
  е забранено

  Червена немигаща светлина - означава „Преминаването е забранено“. Водачите на пътни превозни средства не трябва да преминават „стоп-линията“ или, ако няма такава, да преминават линията, на която е поставен светофарът. Когато светофарът е поставен в средата на кръстовището, водачите не трябва да навлизат в кръстовището или на пешеходната пътека.

 • Внимание,
  спри!

  Жълта немигаща светлина - означава „Внимание! Спри!“. Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят.

 • Преминаването
  е забранено

  Едновременно светещи червена и жълта светлина - означава „Преминаването е забранено“. Този сигнал предупреждава водачите, че предстои подаване на сигнал със зелена светлина. Той се появява след червения сигнал, като не променя значението на червения сигнал. Водачите все още нямат право да навлизат в кръстовището, те могат само да подготвят автомобила си за потегляне на предстоящия зелен сигнал.

 • ДействиеОсновни сигнали на светофараИндикатор
 • ДействиеПътни знаци и сигнали на светофараИндикатор
 • ДействиеСветофар за реверсивно движениеИндикатор
 • ДействиеПреминаване през ЖП прелезИндикатор

1

Основни сигнали на светофара

Щракнете бутона ПЛЕЙ вдясно, за да стартирате видеото

Стартирай видеото
Тест 1

Провери своите знания за светофара

Стартирай тест с 5 от най-често грешените въпроси на изпита по теория, включващи сигналите на светофара.

Стартирай теста

Други видове светофари

Виж какви други видове светофари може да срещнеш, когато се движиш по пътищата отворени за обществено ползване.

 • Внимание! Спри! 1Движението по
  лентата е забранено
 • Внимание! Спри! 1Движението по
  лентата е разрешено

Този тип пътни светофари се използват на места, където се налага забраняване и разрешаване на пътните превозни средства да се движат в дадена лента. Такива места са най-вече тунели и пътища с пътни ленти, на които посоката на движение се променя периодично от този пътен светофар.

 • Внимание! Спри! 1Светофарната уредба
  е в изправност
 • Внимание! Спри! 1Преминаването
  е забранено

Бавно мигаща светлина с лунно бял цвят указва, че светофарната уредба е в изправност и на водачите е разрешено да преминат безпрепятствено през железопътния прелез. Последователно мигащи червени светлини означава, че преминаването е забранено.

 • Забраняващ сигналУказател за завиване наляво в
  кръстовище с пътни светофари

Указва на водачите, завиващи наляво, че преминаването през кръстовището на насрещните пътни превозни средства, завиващи надясно или движещи се направо, е забранено, което означава, че водача може да извърши своята маневра завой наляво.

Лого
Учебно помагало

За кандидат-шофьори

Авто Обучение за кандидат-шофьори е предназначен за курсисти, които търсят лесен и интересен начин да се подготвят за теоретичния изпит. Видео лекциите с онагледени примерни ситуации помагат на кандидат-шофьорите да придобият реална представа за пътната обстановка. Всички изпитни въпроси са 100% идентични с въпросите от официалния изпит по теория.

Към помагалото
Мултимедийно обучение

За учебни центрове

Авто Обучение за учебния център е предназначен за подготовка на кандидат-шофьори в учебния кабинет. Преподавателите по теория имат възможност да преподават посредством видео лекции съдържащи голям брой нагледни анимирани ситуации. Учебния център следи резултатите и напредъка на всички свои курсисти регистрирани в Авто Обучение.

Към материалите